oktober 22, 2021

Alwetende mensen bestaan niet

Gisteren gebeurde het weer eens: Ik las een stukje van iemand die ik heel wijs vind, maar wat er geschreven werd, stond er als stelling: Zo is het en niet anders. En daar kan ik slecht tegen. Niet dat ik nu minder over hem denk, hij verkondigt slechts zijn eigen waarheid, maar ik vind het zelf altijd fijner als dat er dan bij staat (‘In mijn ogen….’). Soms denken we misschien (eventjes) dat we over een bepaald onderwerp alles weten en begrijpen. Maar zou dat ooit zo zijn?

Wat weet ik nou?

Ik denk regelmatig als ik hoor hoe mensen nu tegenover elkaar staan in bepaalde kwesties: Wat weet ik nou? Ja, ik heb een mening over van alles wat er nu speelt. Maar wil dat dan zeggen dat ik het bij het juiste eind heb? Misschien wel helemaal niet. Misschien zie ik het helemaal verkeerd. Of, wat mogelijk nog plausibeler is: Wat voor mij geldt en waar voelt, hoeft voor een ander niet zo te zijn. Ik hou zelfs de mogelijkheid open dat we niet eens in dezelfde wereld leven. Althans, niet gevoelsmatig, want wat ik denk en voel, heeft invloed op hoe ik de wereld zie. Dus kan het in theorie echt zo zijn dat mijn wereld anders is dan die van bijvoorbeeld mijn buurvrouw. Alles wat we zien en denken is namelijk ‘confirmation biased’. Paul Smit deelde hier ooit een mooi filmpje over die laat zien hoe onze hele werkelijkheid gekleurd kan zijn. Als je het interessant vindt, je vindt hem hier.

Alwetend zijn bestaat niet

Daarom bestaat er in mijn ogen dus ook geen alwetend mens. Hoe wijs hij of zij ook is. Hoe breed zijn bewustzijn ook is. Hoe ver zijn kennis ook reikt. En blijkt vaak, zoals Paul Smit ook zegt: Hoe meer je ervan uitgaat dat je niets weet, hoe opener je blik blijft. Nu deel ik dit niet omdat ik jullie ervan verdenk ervan uit te gaan dat jullie alwetend zijn. Mensen die mijn schrijfsels volgen zijn vaak nogal bescheiden en integer. Ik schrijf dit omdat ik met jullie wil delen dat in mijn ogen de wijsheid altijd in jouzelf zit. Jouw leven, jouw waarheid, jouw wijsheid.

Wees je eigen goeroe

Daarom raad ik mensen ook altijd aan om vooral hun eigen goeroe te zijn. Luister naar je intuïtie, naar je onderbuikgevoel. Naar de wijsheid die altijd tot jouw beschikking is. Hoor dat stemmetje dat je aanmoedigt of juist waarschuwt. Luister naar je lichaam als het je seintjes geeft.

Het is ook de reden dat ik tijdens mijn coaching de antwoorden vooral uit jou laat komen en je ook aanmoedig om goed te luisteren naar wat diegenen die altijd bij jou zijn en altijd jouw hoogste goed in de gaten houden, willen vertellen aan je. De wijsheid die je nodig hebt, ligt nooit buiten jou. Soms heb je wel even een buitenstaander nodig om je te wijzen op de potentie die zij in je ziet, maar de echte wijsheid, zit altijd in jou.

Zie jij dat ook zo?

gerelateerde berichten


Ben jij een voorloper

Ben jij een voorloper

Niemand is 100% licht

Niemand is 100% licht

Hou jij van ‘jouw alleen’?

Hou jij van ‘jouw alleen’?

Jouw ZIJN als superpower

Jouw ZIJN als superpower
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>