• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • ‘Dat moet je niet delen, dat is niet goed voor je expertstatus’

april 30, 2019

‘Dat moet je niet delen, dat is niet goed voor je expertstatus’

Dat heb ik de afgelopen tijd nog weleens gehoord als ik iets deelde, op mijn privépagina overigens, maar daar gaat dit niet eens over. Iedereen die mijn blog/mails leest, weet dat ik ook daar behoorlijk open ben over mijn leven. Ik geloof in jezelf laten zien zoals je bent. Daar hoort ook mijn gevoeligheid bij. Daar hoort ook bij hoe ik in het leven sta. Daar hoort ook bij dat ik mij vaak ‘anders’ heb gevoeld, of niet geaccepteerd. Maar al die dingen die ik deel, hebben niets te maken met mijn expertstatus. Ze hebben te maken met mijzelf accepteren hoe ik ben, met al mijn gekkigheidjes, en die gekkigheidjes zo omarmen, dat ik ze zelfs deel met de wereld, als ik denk dat anderen er iets aan hebben om erover te lezen.

Wat doet het af aan mijn expertstatus?

Ik deel niet vaak over ‘worstelingen’ in het leven, omdat ik zo niet in het leven sta. Ik benoem niet graag wat er nog niet op rolletjes loopt, omdat ik niet graag woorden geef aan iets dat ik probeer te veranderen. Maar als ik het gevoel zou hebben dat ik er anderen heel erg mee zou kunnen helpen én ik zou kunnen delen vanuit mijn kracht, waarom zou ik het dan niet delen?
Ooit deelde ik op mijn (privé) Facebook iets over migraine na een drukke/stressvolle dag. Daar vestig ik inderdaad niet graag de aandacht op (wat je aandacht geeft, groeit) en het is voor jullie verder niet relevant, dus noem ik het verder nooit in een blog of op mijn zakelijke pagina. Maar de reactie die ik kreeg, is wel heel interessant, dus deel ik die nu toch: ik kreeg een berichtje van iemand dat ik dat soort dingen niet moest delen, omdat het afbreuk zou doen aan mijn expertstatus. Maar ik zie niet wat het in hemelsnaam te maken heeft met mijn werk, dus waarom zou ik het (nogmaals: op mijn privé pagina) verzwijgen? Stel dat er inderdaad wat potentiële klanten dit gelezen zouden hebben: Maakt het mij, op wat voor manier dan ook, een minder goede blogcoach? Ik dacht het niet! Het een heeft niets met het ander te maken, dus waarom zou ik het verzwijgen?

Natuurlijk zijn er ook dingen die wel afbreuk doen aan je expertstatus

Stel: Je zou mij horen prediken dat je jezelf moet laten zien en ik zou vervolgens delen dat ik zo ontzettend bang ben om zichtbaar te zijn, dan doet dat natuurlijk wel iets met hoe mensen mij zien. Maar ik ‘practice wat ik preach’, ik moedig jou aan om zichtbaar te zijn, geef toe dat ik het VROEGER wel eng vond, maar laat duidelijk zien dat ik er nu geen problemen meer mee heb.
Zo is het ook als jij iets deelt vanuit een slachtofferrol, dan doet dat iets met hoe mensen jou zien. Natuurlijk mag je mens zijn, verdriet hebben, je uiten, maar persoonlijk zou ik vanuit die positie niet delen. Niet vanuit ‘Arme ik’, of ‘Waarom overkomt mij dit altijd?’ (wat overigens niet zegt dat je je soms niet even zo mag of kan voelen, maar dat is een ander verhaal). Het kan wel vanuit ‘Kijk eens waar ik vandaan kom en waar ik nu sta’, of ‘Goh, ik heb ook weleens een dipje, maar zo los ik het dan op’. Zorg dat mensen zien wat zij van jou en jouw proces kunnen leren.

Wees jezelf

Wees ook hierin lekker jezelf. Veel mensen houden graag het meeste voor zichzelf en dat is helemaal prima, maar ben je nu, zoals ik, een heel sociaal dier dat graag deelt, dan mag je dat ook laten zien. Zeker op je privé pagina! Ik zou zeker niet alles delen op mijn zakelijke pagina. Zoals ik al zei, daar deel ik wat relevant is. Dus waar kunnen de volgers van jouw blog en social media iets van leren? Welke tips heb jij? Wat wil je ze meegeven? En af en toe eens een gekkigheidje laten zien, zodat mensen zien dat ze niet alleen zijn, kan ook echt helemaal geen kwaad. Voel wat bij jou past en laat je niet gek maken. Jij bent jij en dat is meer dan oké, vergeet dat nooit!

gerelateerde berichten


Ode aan de misfits van de maatschappij

Ode aan de misfits van de maatschappij

Ben jij een voorloper

Ben jij een voorloper

You had me at hello

You had me at hello

Niemand is 100% licht

Niemand is 100% licht
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>