juli 17, 2020

De blije juf in mij

Mijn jongens hebben het bordje gevonden dat vroeger bij het lokaal hing waar ik les gaf en het, al giechelend, op de deur van mijn werkkamer geplakt. Ze hadden geen idee hoe goed hun timing was, want ik gaf deze week ‘les’ aan een groep onderneemsters en besefte weer hoe blij ik daarvan word. Onderneemsters leren hoe zij zichzelf zichtbaar kunnen maken, ze bewust maken van wat daarbij belangrijk is, ze helpen inspiratie te vinden. De lachende snoet die mij aankeek vanaf mijn scherm sprak boekdelen!

De ‘schrijfjuf’

Sommige van mijn klanten noemen mij af en toe grappend, de ‘schrijfjuf’ en hoewel ik veel meer doe dan alleen onderneemsters leren hoe ze schrijvend zichtbaar kunnen worden, is het wel degelijk een belangrijk onderdeel van wat ik doe. En ook nog eens een onderdeel waar ik heel blij van word. Want als je mensen dingen leert, kunnen ze het daarna zelf. Bovendien kun je ze tussendoor laten zien wat ze al zo goed doen, waardoor je hun zelfvertrouwen vergroot. Toen ik nog les gaf, waren woorden als ‘Ik kan dit niet’ of ‘Ik ben dom’ ook strikt verboden. Ik legde liever de focus op waar ze zo goed in waren en baalde dat ik ze toch slechte cijfers moest geven voor mijn vak als ik verder zo veel zag van wat ze wél allemaal konden (een van de redenen waarom ik niet meer in het onderwijs wilde werken). Alle leuke dingen van het onderwijs mag ik nu juist nog doen, op mijn manier: Dingen aanleren, zelfvertrouwen vergroten, zien en benoemen wat iemands ‘superpowers’ zijn,  er zijn als iemand het even lastig heeft. Heerlijk!

 

Waar word jij blij van?

Vraag je eens af: Wat is het nu waar ik zo blij van word? Waar krijg jij die ‘big smile’ van? Wat is mijn grote WAAROM? En hoe kan ik zorgen dat ik ook de dingen kan doen waar ik zo blij van word? Soms is je ‘waarom’ misschien niet in eerste instantie iets om blij van te worden. Sommige hele grote, diepgevoelde, missies hebben een hele zware kant. Maar hoe kun jij zorgen dat je ook jouw JOY kunt verwerken in wat je doet? En hoe kun jij vervolgens die JOY dan weer uitdragen, zodat meer mensen ‘aan’ gaan op jouw boodschap? Kun jij bijvoorbeeld de waarde voelen die jij hebt voor je cliënten? Zelfs als je misschien soms niet meer doet dan ruimte houden voor hun verdriet? Kun jij jouw blijdschap halen uit de glimlach door de tranen heen? Kun jij je dankbaarheid omzetten in puur gevoelde blijdschap? Of kun jij jouw blijdschap anders delen? Door lekker jezelf te zijn in je posts en daar anderen mee te inspireren? Welk stuk in jezelf dat jij had weggestopt kun jij weer omarmen nu je doet wat je het liefste doet? Als jij deelt vanuit die blijdschap, dan raak je mensen en neem je ze mee. Natuurlijk is het niet het enige waar je over deelt, maar doe het eens een aantal keer om te kijken wat het doet met jou, je lezers, de reacties. Hoe mooi is het om anderen blij te maken?

 

Maar hoe dan?

Ik deel graag wat concrete voorbeelden met je. Ik gebruik daarbij even wat (werk van) klanten en coaches die ik ken als inspiratie. Als kindercoach zou je bijvoorbeeld kunnen delen over een paar oefeningen of spelletjes die bij jullie thuis altijd voor de grootst mogelijke lol zorgen. Als opruimcoach over hoe blij je wordt van een opgeruimde kamer. Als fotografe over hoe je een hilarische foto maakt, die toch nog fotogeniek is (ik heb meestal drie onderkinnen als ik erg moet lachen bijvoorbeeld). Als therapeut voor dieren een paar grappige ‘bloopers’ zoals toen iemand in de paardenpoep viel, of een dier totaal niet mee wilde werken. Of deel over je successen, over mooie reacties die je kreeg. Over waarom jouw hart gaat gloeien van jouw werk. Neem ons mee in waarom we jou blij maken als jij ons mág helpen, want mensen maken nu eenmaal graag anderen blij, dus zien het als een win-win als ze jou óók een grote glimlach mogen bezorgen. En zien dat dus als extra reden om voor jou te kiezen.

 

Heb jij al een idee wat jij gaat delen?

gerelateerde berichten


Ben jij een voorloper

Ben jij een voorloper

You had me at hello

You had me at hello

Wat is het allerbelangrijkste voor jou dit jaar?

Wat is het allerbelangrijkste voor jou dit jaar?

Wat ik over transformatie leerde van het overwinnen van mijn strijd met migraine

Wat ik over transformatie leerde van het overwinnen van mijn strijd met migraine
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>