januari 14, 2021

De kracht van anders zijn

Wij wonen hier met twee kleine tegenpolen in ons huis. Niet zo gek ook, want mijn man en ik zijn ook heel verschillend. En al die eigenschappen zien we ook weer terug in onze zoons, waardoor ze dus echt vaak verschillen als dag en nacht. Ze laten ons dagelijks zien: Juist in ons anders zijn, vullen we elkaar aan. Het zijn juist onze verschillen die ervoor zorgen dat we zo’n goed team zijn. Daarom proberen we ze aan te moedigen hun ‘anders’ zijn te omarmen. Of het nu juist een sterke eigen wil is, of een enorme empathie: Het maakt hen tot wie ze zijn en het maakt ze prachtig!

Een wereld zonder kleur

Wat nu als we allemaal perfect aangepast zouden zijn? Wat nu als iedereen hetzelfde was? Wat nu als er geen rimpeltje meer te bekennen was op onze gezichten? Als er niemand was die een beetje ‘te’ veel kletst? Als er niemand zou zijn die af en toe eens een fout grapje maakt? Als niemand ooit eens een gekke bek trok? Of net even lekker gênant een liedje liep te zingen midden in de supermarkt? Als iedereen zou wachten met iets van zich laten horen tot het 100% foutloos was? Zouden we dan niet leven in een wereld zonder kleur?

De misfits en de weirdo’s

Ik hou ervan, de misfits en de weirdo’s. Degenen die buiten de lijntjes kleuren. De creatieve chaoten, de kwebbelkousen, of juist de stille nadenkers. De eigen-wijzen. Juist diegenen die altijd hebben gehoord dat ze anders moesten zijn. Dat ze zich aan moesten passen. En dat vaak ook gedaan hebben. Been there, done that! Maar het wordt toch echt tijd dat we onze rol als kameleon opgeven. Dat alle eenhoorns die willen sprankelen zich weer losmaken van hun opgelegde rol als hobbelpaardje. Tijd om weer volop te gaan staan voor wie je bent en wat je kunt!

Jouw echte kleuren trekken aan

Als je niet opvalt, kun je ook niet aantrekken wie echt bij je past. Ik zie het nog zo veel: Coaches, therapeuten en anderen toppers die niet durven te laten zien wat ze echt kunnen. Te bescheiden. Gewend om anderen naar de ogen te kijken. Juist de hoogsensitieven onder ons zijn daar meesters in. Want we voelen zo goed wat er van ons wordt verwacht, dat we ons, schijnbaar moeiteloos, aanpassen. Maar op den duur vraagt dat zijn tol. En het maakt dat je je als ondernemer totaal niet onderscheidt. Het zijn juist jouw echte kleuren die aantrekken. Juist als jij laat zien wie je echt bent, kunnen mensen denken: Die is leuk! Of: Hé, dat doe ik ook! Waardoor ze je steeds wat leuker gaan vinden.

Inspireren

Bovendien inspireren we er anderen mee. We geven ze de toestemming waar ze vaak onbewust op hebben zitten wachten. Hé, als zij zich zo kan laten zien, kan ik het ook. Als zij zo maf durft te doen, durf ik het ook. Wat mij betreft is het tijd voor een revolutie van alle misfits en weirdo’s. Laten we samen laten zien hoe gaaf het is om anders te zijn. En hoe mooi we elkaar juist kunnen aanvullen als we onze echte kleuren laten zien.

Doe jij mee?

gerelateerde berichten


Ode aan de misfits van de maatschappij

Ode aan de misfits van de maatschappij

You had me at hello

You had me at hello

Niemand is 100% licht

Niemand is 100% licht

Hou jij van ‘jouw alleen’?

Hou jij van ‘jouw alleen’?
 • Jouw impressies zijn fascinerend. Je deelt levensechte ervaringen die veel mensen kunnen inspireren. Van harte dank voor je nieuwsbrieven. Af en toe nam ik voorheen er eentje over in mijn berichtenreeks "Uitzichten ruimer dan corona", waarvan nu Deel 79 klaar is voor verzending. Moedig van je zoon hoe hij de gitaarles aanpakt met zoveel inzet. Blijkbaar is de zegswijze van toepassing: De appel valt niet ver van de boom… Succes gewenst verder.

  • Dank je wel voor je mooie woorden, Jef! Ja, zo leuk hoe jij deelt wat jou aanspreekt. Ik had er zelfs bijna een klant uit gekregen, maar die besloot dat het nog niet het juiste moment was. Maar zo zie je dat je mails impact hebben (ongetwijfeld veel meer dan dit).

 • Hi Nadia, zo herkenbaar. Als misfit, hoog sensitief ( pas tot mij doorgedrongen op m'n 40 ste) en met een groot hart ben ik al de helft van mijn leven me aan het aanpassen. Met het idee dat ik dan een soort bestaansrecht heb. En nu ik net mijn eigen kracht wil gaan inzetten merk ik hoe lastig en eng ik dat vind. Ik sta op het punt om toch maar weer terug te vallen in het bekende; in de kunst van het aanpassen.

  • Hallo Mieke,

   Ik zag deze reactie nu pas. Ik hoop met heel mijn hart dat je je niet opnieuw gaat aanpassen, want juist in jezelf zijn, ligt je echte magie.

   Hartegroet,
   Nadia

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >