november 6, 2020

Echte liefde is puur

11 jaar geleden vandaag trouwde ik met de eerste man bij wie ik volledig mezelf mag zijn. Voor het eerst in mijn leven zag ik, toen wij samen waren, een vertederde blik of gulle lach als ik gekke bekken trok, rare stemmetjes en accentjes deed, of keihard meezong met mijn guilty pleasure Barbra Streisand. Het mooie is, die zie ik nog steeds, na al die jaren. Vóór hem was ik gewend dat ik een licht geïrriteerde blik ontmoette, of hooguit een glimlach. Maar, hoewel hij meestal een tikkie serieuzer is dan ik (en zeker een stuk rustiger), deze man blijft mij leuk vinden, zelfs als ik mezelf bijna een beetje ‘te’ zou vinden. Ik was immers gewend om dat van mijzelf te vinden, ik hoorde niet anders van mensen buiten mijn eigen liefdevolle gezin vroeger. Helemaal jezelf mogen zijn, ik vind het nog steeds een prachtig geschenk.

Leren dat het mag

Voor mij was het zo mooi om te leren dat, buiten mijn ouders en mijn zus, er iemand kon zijn die mij accepteerde zoals ik was. Het luidde mijn eerste stappen naar mijzelf mogen zijn in. Ik had nog een lange weg te gaan, maar het begin was er. Kennelijk had ik toch iemand anders nodig om me te leren dat het mag: Je echte, regelmatig maffe, zelf zijn. Soms druk, soms rustig, vaak vrolijk, meestal lief, af en toe een explosieve bitch (oké, die kant is niet zijn favoriet, maar dat kan ik hem niet kwalijk nemen). Alsof ik eindelijk toestemming kreeg, alsof er tegen me gezegd werd: Het is oké, zet je eerste stapje maar.

Stap voor stap

En stapjes waren het, hele kleine in het begin. Laag voor laag pelde ik af van mijn onzekerheid. Steen voor steen brak ik af van de beschermende muurtjes, zoals de zelfspot die ik had ontwikkeld. Als ik toch maar zelf grapjes maakte over hoeveel ik kon kwebbelen, dan hoefde iemand anders het niet meer te doen. Masker voor masker zette ik af. En het voelde goed!
Let wel: Het blijft een proces. Ik vraag me af of je er ooit echt bent. Altijd blijkt er weer een nieuw laagje te zijn en ook dat ik helemaal oké. Zo kom je steeds dichter bij waar het echt om draait, je kern.

De juiste mensen gaan van je houden

Ik heb geleerd dat als je van jezelf gaat houden, jezelf leert accepteren en jezelf gaat laten zien precies zoals je bent, je een hele nieuwe club mensen aan gaat trekken. Your vibe attracts your tribe zeggen ze wel en dat blijkt zo waar. Destijds, tijdens mijn eerste stapjes, had ik nooit kunnen vermoeden dat dit ook voor klanten geldt, maar ook dat is waar. Stapje voor stapje trek je mensen aan die jou gewoon accepteren om wie je bent. Natuurlijk heb ik weleens klanten die mij wat overenthousiast vinden, maar die zeggen dan bijvoorbeeld: ‘Ik weet dat ik jouw enthousiasme nodig heb om me in beweging te zetten.’ Dan is dus ineens wat ik vroeger vaak verfoeide een kwaliteit waar je iemand mee kan helpen!

Know – love – trust

Als je me al wat langer volgt, of weleens business coaching hebt gehad, ken je vast de term: Know – like – trust. Klanten willen je eerst leren kennen, dan gaan ze je leuk vinden, dan gaan ze je vertrouwen en pas dan overwegen ze je klant te worden. Ik trek hem zelfs nog weleens wat verder: Als jij jezelf echt gaat laten zien, precies zoals je bent, dan gaan mensen een beetje van je houden. Niet allemaal natuurlijk, er zullen er ook zijn die je juist helemaal niks vinden, of die je best oké vinden (en soms dan toch met je gaan werken omdat ze weten dat je ze verder kan helpen), maar er is een deel dat echt gaat denken: Wat een leuk mens! Zo volg ik al een tijdje iemand op Instagram die het eerst nog best spannend vond om zich te laten zien, maar van wie ik iedere post een stukje meer denk: Wat is ze toch een leukerd! Zoals toen ze gisteren een gek filmpje plaatste en daarna nog een met een lief hondje, dan heb je mij al helemaal!


Durf lief te hebben

Net zoals in een huwelijk, heb je wel wat moed nodig om te durven de stappen te zetten om (jezelf en anderen) lief te hebben. Je moet in het diepe durven springen. Je hart open durven zetten. Er echt voor kiezen. En dan trouw blijven aan wat je echt wil.

Blijf gaan voor wat je wil, blijf volledig kiezen voor je dromen en je zult zien, dat wat jij zo graag wil, ook voor jou is weggelegd.

gerelateerde berichten


Ben jij een voorloper

Ben jij een voorloper

You had me at hello

You had me at hello

Niemand is 100% licht

Niemand is 100% licht

Wat als ik zou liefhebben wat ik altijd heb vervloekt?

Wat als ik zou liefhebben wat ik altijd heb vervloekt?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>