• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Een stappenplan – met praktische tips – om jouw beelden in woorden te vangen

mei 16, 2017

Een stappenplan – met praktische tips – om jouw beelden in woorden te vangen

(en te starten met bloggen)

“In gesprekken ben ik hartstikke goed, maar op papier. Pffff..!!” Eén van mijn klanten zit zuchtend tegenover mij op Skype. Ze gaat verder “Weet je, dan kan ik tenminste handen en voeten gebruiken, dingen uitbeelden. Dat helpt. Bovendien kan ik zien of mijn boodschap aankomt, dat lukt niet op papier en dan ben ik veel te bang dat ik de plank mis sla.” Deze klant is een hooggevoelige beelddenker. Ze denkt vooral in beelden en in gevoel. Als je met haar praat, kan ze je precies uitleggen wat ze bedoelt, maar dan kan ze het plaatje schetsen en kan ze nog verder uitdiepen als ze ziet dat je haar niet begrijpt. Enorm goed in haar vak, dat merk je zo. Maar ze wil haar kennis ook delen, in blogs en nieuwsbrieven. Bovendien is het soms zo handig als je iets al op papier hebt staan. Dat scheelt je een hoop uitleg en dan heb je meer tijd voor je klant.

Herken jij je nu in het bovenstaande? Lees dan vooral verder. Ik geef je een stappenplan om jouw beelden in woorden te kunnen vangen, zodat je een mooie aanzet hebt om te beginnen met bloggen, of om jouw kennis op een andere manier te delen.

  1. Gebruik je plaatjes

    Maak het visueel voor jezelf, teken het uit, maak een ‘moodboard’ of een mindmap. Als je onmiddellijk probeert je beelden of gevoel te vangen in woorden, sla je een stap over die voor jou essentieel is. Jij hebt je plaatjes nodig om duidelijk te maken wat je bedoelt, dat hoort bij jou als persoon, dus ook bij jou als ondernemer. Als je houdt van tekenen, of als dit je helpt, teken je je plaatjes uit. Ook fijn is een mindmap maken, met tekeningen of afbeeldingen erin. Wil je je ideeën vangen, maar ben je geen tekenaar, dan kun je ook gaan bladeren in een tijdschrift met een thema dat past bij waar je over wilt schrijven, of op internet zoeken naar afbeeldingen en foto’s of illustraties verzamelen. Bonustip: Waarschijnlijk kom je nog meer tegen dat je inspireert. Bewaar die afbeeldingen ook, maar hou ze even apart, dan heb je ook alvast een aanzet voor je volgende blogbericht(en).

  1. Structureer

    Nu je kunt zien waar je over wilt gaan schrijven, ga je een structuur aanbrengen: wat hoort bij je introductie, wat hoort bij het middenstuk, wat hoort bij het einde (je samenvatting of conclusie)? Maak ook dat visueel voor jezelf, maak bijvoorbeeld een schema, een (nieuwe) mindmap of plak je plaatjes gestructureerd op een blad, zodat je een ‘moodboard’ krijgt maar dan wel een overzichtelijke om de wirwar aan plaatjes in je hoofd een plekje te geven.

  1. Schets je beeld met woorden

    Dit is de fase dat je pen en papier pakt. Nadat je de beelden hebt opgeroepen en ze hebt gestructureerd, begin je met schrijven. Let niet op je spelling, let niet op je zinsbouw, ga gewoon schrijven. Gebruik de inspiratie die je net hebt opgedaan en schets de plaatjes die je hebt gevonden. Omschrijf wat je ziet. Gebruik de details die je ziet. Maak je nog niet druk over hoe je het schrijft, zelfs de precieze woorden zijn in deze fase nog niet belangrijk, het is je eerste opzet.

  1. Lees na wat je hebt opgeschreven en stel bij

    Nu pas ga je letten op wat je precies hebt opgeschreven. Kloppen je zinnen? Klopt de structuur van je tekst? Moet je misschien nog wat dingen verplaatsen naar een andere alinea? Kloppen de woorden die je hebt gebruikt bij wat je wilt zeggen? Extra tip: zoek op internet naar synoniemen als je vindt dat een woord niet zo mooi is, meestal staat er wel een woord bij dat nog beter past. Pas je tekst aan, terwijl je hem uittypt en sla op. Ja, je leest het goed, je gaat hem nog NIET publiceren.

  1. Laat je tekst nalezen of controleer hem zelf na 24 uur

    Ken je iemand die een kei is in taal en die jou heel lief vindt en iets voor je over heeft? Top, vraag diegene dan jouw tekst na te lezen. Heel vaak staat er nog wel hier en daar een typfoutje of kromme zin in. Ben je zelf goed in Nederlands, lees dan zelf je tekst, liefst na minimaal 24 uur, nog eens goed na. Als je wacht, bekijk je de tekst weer met een frisse blik en is de kans dat je over je foutjes heen leest, kleiner. Ik weet dit uit ervaring: Vlak nadat ik een tekst geschreven heb, weet ik nog zo goed wat ik wilde zeggen, dat ik het soms helemaal niet zie als er bijvoorbeeld een woord mist. (Ik ben alleen ook van nature niet zo geduldig, dus soms ben ik lekker eigenwijs en post ik al sneller. Wel een risico!)

Heb je al deze stappen gezet? Gefeliciteerd, je hebt een blogbericht geschreven! Als je tevreden bent, kan hij online! Nog een extra tipje: Wacht niet tot je hem perfect vindt, want dan zet je hem nooit online. Het is altijd beter om in ieder geval actie te ondernemen, dan om stilletjes te gaan zitten wachten tot alles wat je doet perfect is.

gerelateerde berichten


Ben jij een voorloper

Ben jij een voorloper

You had me at hello

You had me at hello

Hou jij van ‘jouw alleen’?

Hou jij van ‘jouw alleen’?

Wat is het allerbelangrijkste voor jou dit jaar?

Wat is het allerbelangrijkste voor jou dit jaar?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>