• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Ik ben een vervelende druktemaker (en andere kritiek)

oktober 7, 2020

Ik ben een vervelende druktemaker (en andere kritiek)

Ja, echt. Ik ben, volgens sommigen, een vervelende druktemaker. Of een irritante spraakwaterval. Een babbelbox. Veel te aanwezig. Te gevoelig. Te fel als ik boos ben. En laten we ‘raar’ vooral niet vergeten. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Mensen zullen altijd dingen van je vinden. Niet iedereen vindt je leuk. Dat hoort erbij. Maar hoe ga je om met kritiek als je zojuist je hele hart op tafel hebt gelegd in een rauwe en eerlijke post?

AU!

Het kan soms flink pijn doen, kritiek krijgen. Dat is nog vele malen erger als je vanuit je hart iets gedeeld hebt. Want als je je hart opent, komt commentaar des te harder binnen. Deel jij over je ‘zwakheden’ (vanuit je kracht, uiteraard), word je afgefakkeld. Deel je open en eerlijk je mening over iets, wordt je kop eraf gebeten. Durf je eindelijk jezelf te laten zien, word je net zo hard afgestraft als ooit, vlak voordat je besloot je te gaan verstoppen.

Ik ga je niet vertellen dat het je op den duur niets meer doet, zo ver komen de meesten van ons niet. (ik ben er in ieder geval nog niet) Toch zijn er wel wat dingen die je kunt doen om te zorgen dat je het je minder aantrekt.

Hmm, interessant!

Mijn businesscoach Veronique Prins leerde mij ooit een geweldige manier om met kritiek om te gaan: Zeg “Interessant” en doe letterlijk en figuurlijk een stapje achteruit. Zo creëer je afstand tussen wat er gezegd is en jouw initiële reactie erop. Als je het ziet als ‘interessant’ commentaar, kun je er met veel minder emotie naar kijken. En kun je je ook afvragen of het echt iets over jou zegt. Wees hierin eerlijk, want als iets je erg raakt, is dat meestal niet voor niets. Het raakt misschien een oude pijn, of er wordt iets gezegd waar jij echt niet mee geassocieerd wil worden. Zo vind ik het (meestal) niet meer zo erg als mensen mij druk vinden, maar als mensen mij ‘niet integer’ zouden vinden, raakt me dat wel, omdat dat een van de kernwaarden was bij ons thuis.

Maakt dit over vijf jaar nog uit?

Stel jezelf ook eens de vraag of dit over vijf minuten nog uitmaakt. En over vijf uur? Vijf weken? Vijf maanden? Vijf jaar? Waarschijnlijk kom je erachter dat het al heel snel geen invloed meer zal hebben. Over vijf minuten vast nog wel, maar over vijf maanden nog steeds? Vast niet. Dat is ook weer een mooie manier om dingen in perspectief te zetten. Nu voelt het vervelend, maar dat duurt niet lang.

Komt de kritiek van je ideale klant?

Vraag jezelf ook af of degene die gereageerd heeft jouw ideale klant is. Wil jij bijvoorbeeld moeders helpen om de harmonie in hun gezin terug te laten keren en reageert de overbuurman van 55 vervelend op jouw bericht, doet dat er dan toe? Of help jij vrouwen die moeilijk zwanger worden en vinden de moeders op het schoolplein met vijf kids in hun kielzog dat het raar is dat jij een post hebt geschreven over hoe je de seks leuk houdt als het ‘moet’, maakt dat dan uit?
Mijn moeder had vroeger een mooie uitdrukking voor als we iets los mochten laten: “Boter op je rug” zei ze dan: Laat het maar lekker van je afglijden. Als het niet je ideale klant is, zou het je niet moeten boeien wat iemand vindt.

Verleg je focus

Oh, wat kunnen we het vaak goed: Volledig focussen op die ene negatieve reactie (Of ben ik de enige? 😉), maar kijk eens goed naar de rest? Waarschijnlijk zijn er meer lieve, mooie, bemoedigende reacties. Maar meestal zien we die niet eens meer. Verleg je focus eens naar iedereen die blij is met wat je deelt. Naar de mensen die je al geholpen hebt. Naar de lieve woorden. Naar de mails die je krijgt om je te bedanken. En zelfs als die er (nog) niet zijn: Weet dan dat wat jij deelt net het verschil kan maken voor wie het leest, dus laat je alsjeblieft niet de mond snoeren. Voor iedereen die jou niets vindt, zijn er veel meer die blij zijn dat jij er bent!

Oefening baart kunst

Bedenk je, als je je toch naar beneden hebt laten halen: oefening baart kunst. Zelfs ‘de grote spelers’ trekken het zich soms nog aan als iemand iets lelijks zegt. Het hoort bij mens zijn om dat niet tof te vinden. Wees niet te boos op jezelf als het je erg geraakt heeft, lees de tips hierboven nog eens door, pas ze toe, zet je kroontje recht en ga lekker weer verder met geweldig zijn, want dat ben je!

gerelateerde berichten


Ben jij een voorloper

Ben jij een voorloper

You had me at hello

You had me at hello

Niemand is 100% licht

Niemand is 100% licht

Hou jij van ‘jouw alleen’?

Hou jij van ‘jouw alleen’?
  • Wow! Wat een ijzersterk en beschaafd stuk! Ben blij dat je op deze wijze reageert op nare en vervelende tweets. Ik weet dat het je waarschijnlijk niets uitmaakt, maar weet dat er velen zijn die heel erg genieten van jouw columns en shows!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >