september 28, 2020

Ik ben geen robot

En dat hoef jij ook niet te zijn

De afgelopen week voelde ik mij een aantal dagen helemaal niet lekker. Vroeger zou ik me op zulke dagen verstopt hebben onder mijn dekentje op de bank, maar tegenwoordig doe ik dat anders. Dus ook die dagen, waarop mijn hoofd behoorlijk dienst weigerde, liet ik mij wel zien op social media. Niet alleen omdat ik vind dat ik een voorbeeld moet zijn, niet alleen vanwege het algoritme dat me anders afstraft, maar vooral omdat ik het tegenwoordig ook fijn vind om me te blijven laten zien. Het geeft me zelfs nieuwe energie. Ik kom er dan keer op keer achter dat ik met een combinatie tussen werk en rust me juist beter ga voelen dan als ik alleen maar op de bank zou gaan hangen. Let wel: Dat geldt natuurlijk niet als ik me doodziek voel, maar op een dagje dat ik me Mèh voel, helpt het me eigenlijk altijd.

Wat je kunt doen

Nu krijg ik vaak zelfs op dit soort dagen wel inspiratie, maar mocht dat voor jou nou niet zo zijn, of mocht je denken: Ik ga vandaag echt niet met mijn snoet online, heb ik wat tips voor je:

  • Recycle een oude post: Scroll een eind terug op je tijdlijn en zoek een post op die nu ook passend zou zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar dezelfde periode vorig jaar. Misschien heb je toen bijvoorbeeld iets gedeeld over de herfst dat je nu zou kunnen gebruiken. Pas de tekst een beetje aan, zoek er een nieuwe foto bij en gebruik het nog een keer. De meeste mensen zullen het zich echt niet herinneren en zelfs als dat zo is, is het fijn een belangrijke boodschap opnieuw te horen. Dus gewoon schaamteloos je eigen content (deels) kopiëren en je hebt weer een post.
  • Zoek tussen je foto’s. Als je een dag echt niet met je gezicht online wilt en wel een story wilt plaatsen of een andere post waarbij je normaal een selfie zou gebruiken, scroll dan eens in de foto’s op je telefoon. Je hebt er vast nog wel een selfie op staan, of juist een mooie foto van een professional die ook nu gewoon zou passen bij je post. Dan laat je je toch – letterlijk, met je snoet zelfs – zien en hoef je jezelf niet te laten zien met een snotneus, rode ogen, of vouwen in je gezicht van je dutjes tussendoor.
  • Gebruik je huidige situatie als inspiratie voor je lezers. Soms is het juist heel mooi om je huidige situatie wel te gebruiken. Je lezers mogen weten dat je mens bent. Dus kan je make-up loze gezicht juist inspireren. Of kunnen tips die jij deelt over een baaldag hen juist ook helpen. Let op: dat doe je niet vanuit het diepste van de put waar je in zat, maar als je al opgekrabbeld bent. Zo postte ik van de week over de energie die ik krijg als ik actie en rust combineer op zo’n dag. Zelfzorg en toch ook actie en zichtbaarheid blijkt voor mij dus een goede combinatie. Dat deel ik dan op een moment dat ik me, juist door die combinatie, oké voel.

Ook ik ben geen robot

Vrijdagochtend kreeg ik een telefoontje dat mijn stiefvader opgenomen was in het ziekenhuis. Inmiddels gaat het alweer een stuk beter, maar ook bij mij hakt zoiets er natuurlijk wel in. Dan ga zelfs ik geen geforceerde posts bedenken. Wel heb ik even kort een story opgenomen over het belang van veel zichtbaar zijn, omdat er dan zelfs op een dag dat je echt even niets wil of kan posten er nog wat posts van je voorbij komen bij mensen, maar ik forceer dus niets op zo’n dag. Overigens was het de andere dagen ook geen forceren, maar een keuze, maar op zo’n dag is het gewoon belangrijk om goed bij jezelf te blijven. Op zo’n dag mag ik dat ook echt van mezelf. Mag ik voelen wat er voorbij komt, ook het gemis van mijn ouders bijvoorbeeld, want die steekt dan ook altijd de kop op. Dat hoef ik én niet te laten zien op zo’n moment én ik hoef het niet te verbergen (zoals ik het nu met jullie ook deel). Ik mag daarin dan zelf mijn keuzes maken wat ik wil laten zien en wat ik voor mijzelf houd. En die keuze is des te makkelijker te maken als ik me op andere dagen, waarop ik vroeger me ook al niet had laten zien, gewoon zichtbaar ben geweest, want juist dan heb ik de credits opgebouwd, bij mijn lezers én bij de social media kanalen.

Je hebt een keuze

De keuze wat je doet, is natuurlijk altijd aan jou, maar weet dat kiezen om toch die post te doen, toch even te delen, ook het verschil kan maken op een andere dag. En dus zelfs voor jou op de dag zelf, want van consistente actie, krijg je vaak ook juist nieuwe energie. En wat nu als het juist die post was, die iemand die dag even moest lezen? Of als het juist die post was waardoor iemand even doorklikt naar je site? Iedere keer dat jij je laat zien kun je het verschil maken, voor je lezers en voor jouzelf. En niet zelden gebeurt dat met de posts waar je zelf over twijfelde, of die je bijna niet geplaatst had.

gerelateerde berichten


Ode aan de misfits van de maatschappij

Ode aan de misfits van de maatschappij

Ben jij een voorloper

Ben jij een voorloper

You had me at hello

You had me at hello

Niemand is 100% licht

Niemand is 100% licht
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>