maart 4, 2018

Ik wil jouw stem horen

Ik hoor haar praten in mijn hoofd, terwijl ik haar blog lees. Zelfs de ‘Enneh’s zitten erin. Ik redigeer een deel ervan, streep er wat weg, maar sommige ‘gekkigheidjes’ laat ik staan. Omdat ik wil dat iedereen haar stem hoort als ze het blogbericht lezen. Iedereen moet haar voor zich zien, terwijl ze het zegt. En wie haar niet kent, moet haar leren kennen, met alle ‘gekkigheidjes’ die zo bij haar passen en waar mensen zo van houden. Zodat ze langzaam maar zeker van haar gaan houden en met haar in zee willen.


De rode pen van mevrouw Mulder

Ik stel me voor hoe mevrouw Mulder, een van de leraren die mij Nederlands gaf op de middelbare school, deze tekst had bekeken. Ze was een pittig, klein vrouwtje met een streng bobkapsel. Ik zie haar precies voor me: Haar lippen op elkaar geperst en haar rode pen in de aanslag. Het blad zou, na haar oordeel, rood zien van alle correcties. Het zou geen voldoende worden, dit ‘betoog’. Als tekstschrijver, corrector en blogcoach zouden de ‘foutjes’ mij misschien moeten storen, maar dat doen ze niet. Ik hou ervan als iemand haar ziel en zaligheid op papier zet, precies zoals zij is. Met al die gekke dingetjes die haar maken wie zij is. Natuurlijk leest een tekst soms wat makkelijker met komma’s op de juiste plek en hier en daar minder spreektaal, maar ik vind de spreektaal vaak juist het leukst. Ik wil jouw stem horen als ik je blog lees. (Wat overigens niet wegneemt dat ik de tekst uiteraard wel beter leesbaar maak, als je hem aan mijn toevertrouwt)

Wees lekker jezelf, met jouw unieke stem

Als er íets belangrijk is aan je blog, dan is het dat het weergeeft wie jij bent. Als ondernemer en als mens. Een van de belangrijkste doelen van je blog, is dat mensen je kunnen leren kennen. Bloggen heeft nog veel meer voordelen – vindbaarheid in zoekmachines bijvoorbeeld en bouwen aan je expertstatus – maar weinig zijn er belangrijker dan dat mensen jou kunnen leren kennen, zoals jij bent. Know, like, trust. Hoe meer jij laat zien wie je bent, hoe eerder mensen je leren kennen, je leuk gaan vinden en je gaan vertrouwen.

Laat je perfectionisme varen

Een ‘perfect’ blog, is vaak saai. Je kunt alles doen zoals het hoort (zo horen er bijvoorbeeld eigenlijk geen haakjes in een tekst, zegt men weleens), maar dan raak je niet wie jij bent. De haakjes passen bijvoorbeeld goed bij mij, omdat ik een, laten we het voorzichtig zeggen, nogal actief brein heb. Dat brein lepelt voortdurend van alles op, dat ik dan ook nog even wil vermelden. Zo mag je eigenlijk ook geen uitroeptekens gebruiken, maar wat nu als ik mijn enthousiasme wil laten merken? Soms is een gewoon, saai puntje dan niet genoeg! Dus wees jezelf, zonder perfect te willen zijn. Schrijf zoals jij bent, zoals jij praat en laat mensen je echt leren kennen.

gerelateerde berichten


Ben jij een voorloper

Ben jij een voorloper

You had me at hello

You had me at hello

Niemand is 100% licht

Niemand is 100% licht

Hou jij van ‘jouw alleen’?

Hou jij van ‘jouw alleen’?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>