januari 13, 2023

Jouw ZIJN als superpower

Een tijd geleden had ik een prachtige klant die werkte met dementerende ouderen en met mensen met een verstandelijke beperking. Toen ik met haar keek naar wat haar grootste superpower was in haar werk, datgene waarmee zij het verschil maakte in de levens van deze mensen, zei ik haar dat het haar ZIJN was. Gewoon zichzelf zijn. Met deze mensen zijn. GEWOON zijn in het contact met hen, zodat ook zij gewoon mochten zijn wie ze waren, met alles dat zich aandiende. Zij vond dat moeilijk te accepteren in eerste instantie. Was ZIJN alles wat ze moest doen? Kon zij nu echt zo speciaal zijn, juist door hoe gewoon ze kon zijn? Inmiddels ziet ze het en laat ze het zien, geweldig! Toch mocht ik van de week ondervinden hoe lastig het soms is om dit enorme compliment (want dat is het) direct te aanvaarden.

Je hoeft hier alleen maar te zijn

Hij fluisterde het in mijn oor, terwijl we in een drukke werkbespreking zaten, waar ik moeilijk tussen kwam. “Je hoeft hier alleen maar te zijn.” Het hielp me. Ik kon ontspannen in mijn neiging om niet meer zo hard te proberen deel te nemen aan het gesprek. Ik sta bekend als een kwebbelkous, iemand die aardig aanwezig kan zijn. Maar soms heb ik die neiging juist niet deel te nemen. Om meer te observeren. Te zien wat er gebeurt, hoe de rollen verdeeld zijn. Om te horen wat anderen zeggen, zonder daar gelijk mijn creatieve brein op los te laten. Die begint later, in rust, toch vanzelf dingen op te lepelen. Ik denk snel en schakel snel, maar dat hoeft niet altijd gelijk. Soms is even achterover leunen het beste dat je kunt doen.

ZIJN bij wat er is

Omdat ik met mijn klanten altijd eerst werk aan hun zelfliefde, zodat ze vanuit daar zich online kunnen gaan laten zien, dient zich nogal eens verdriet aan. Vroeger zou ik geprobeerd hebben daar iets aan te doen, op zijn minst even een hand op de schouder leggen. Maar doordat ik online coach, kan ik eigenlijk niets anders doen dan ZIJN bij wat zich aandient. Ruimte houden voor wat er is. Ik heb mogen zien hoe helend dit werkt.
En tijdens gesprekken met mijn klanten kan het zijn dat ik de meest geweldige inzichten ingefluisterd krijg, maar soms is dat ook niet het geval. Sowieso laat ik antwoorden graag door mijn (schrijf)oefeningen uit mijn klanten komen, maar soms is er iets extra’s nodig. En soms ook niet. Ook dat is zijn. Zijn met wat er is.

ZIJN als superpower

Voor heel veel ondernemers die werken vanuit liefde en vanuit hun hart is hun ZIJN een van hun belangrijkste superpowers. In hun ZIJN, aanwezig, in het moment, zit hun magie. Door zelf daar oké mee te kunnen zijn, schep je zo veel ruimte voor de ander. Je laat ze namelijk zien dat jij ze niet ‘fikst’, ze zijn al heel. Ze zijn al goed genoeg. Ze hoeven het alleen nog maar te leren zien. En daar ben jij dan voor. Aanwezig bij wie ze zijn, bij wat zich aandient. Open voor antwoorden die zich via jou aan ze willen presenteren. Hoe ontzettend mooi is dat?

Heb jij weleens ervaren dat jouw ZIJN genoeg was?

gerelateerde berichten


Ode aan de misfits van de maatschappij

Ode aan de misfits van de maatschappij

Ben jij een voorloper

Ben jij een voorloper

Niemand is 100% licht

Niemand is 100% licht

Wat als ik zou liefhebben wat ik altijd heb vervloekt?

Wat als ik zou liefhebben wat ik altijd heb vervloekt?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>