• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Kijk jij weleens in je schatkistje?

november 27, 2019

Kijk jij weleens in je schatkistje?

Zo’n dag dat je in de spiegel kijkt en denkt: Mwah…. Of zelfs: Getver! Dat je jezelf een slechte moeder vindt omdat je gesnauwd hebt tegen je kind. Dat je omdat je al een maand geen nieuwe klanten hebt kunnen verwelkomen jezelf een slechte ondernemer vindt. Of je, terwijl je weer over een wasmand vol vouwwas heenstapt, op jezelf moppert dat je zo’n slechte huisvrouw bent. De reep Tony’s die je kocht voor het weekend roept naar je vanuit de kast en je voelt je slechter en slechter over jezelf… We kennen ze allemaal, dit soort dagen, maar je hebt altijd twee keuzes op zo’n dag. Soms is het heerlijk om er even echt aan toe te geven. Dekentje erbij, toch die reep maar pakken en gewoon lekker The Crown gaan bingewatchen. Maar vaak is het veel fijner om te zorgen dat je jezelf bij je nekvel pakt en weer overeind zet, want je bént geen slechte moeder, ondernemer of huisvrouw (nou ja, dat laatste ben ik zelf wel echt, maar dat even terzijde). Je doet al zo veel goed!

Wat kun je doen?

Al die gedachten die je hebt op zo’n dag kunnen ervoor zorgen dat je in een neerwaartse spiraal terechtkomt, maar wat nu als je dat kunt veranderen? Ik zie het zo: We hebben allemaal een schatkistje vol met alles dat al wel goed gaat en alles dat we goed doen. Als we daar nu eens naar kijken? Zo kijk ik als ik mezelf een slechte moeder vind naar hoe fantastisch mijn zoons zijn. Als ze toch zo lief en leuk zijn en ook nog eens dol op mij, dan moet ik toch ook wel veel goed doen? Zo komt een van de twee iedere ochtend in bed om even een knuffel te halen. Geen slecht begin van zijn dag. Zo weten ze heel goed dat ik altijd van ze hou, zelfs als ik een keer boos ben, omdat ik ze dat vertel en laat voelen. En tja, al ben ik dan geen huisvrouw, we hebben toch altijd schone kleren om aan te trekken, zelfs al moeten we soms de sokken even bij elkaar zoeken, of kunnen we soms alleen twee verschillende vinden.

Schrijfoefening

Maak voor jezelf eens een lijstje. Zet bovenaan: 10 dingen die ik al goed doe. Of: 10 dingen waar ik heel trots op ben.
Je mag niet valsspelen, het moeten wel echt dingen zijn van jouzelf. Dus als jij trots bent op je kinderen, schrijf je dat niet op, maar schrijf je op: Ik ben trots dat ik zo’n goede moeder voor mijn kinderen ben dat ze….
En als je weliswaar geen nieuwe klanten hebt, maar wel goed gewerkt hebt aan je bedrijf, dan schrijf je dat op. Kijk naar de goede dingen in je leven en zie wat het is dat jij daaraan bijdraagt. Het lijkt misschien op een rotdag heel veel, tien dingen, maar juist daarom is het zo goed om dit te doen. Je moet namelijk een beetje ‘stretchen’ en vaak wordt het in de loop van de oefening makkelijker, dan heb je je blik namelijk al verlegd.

Vul je schatkistje met moois

Op deze manier vul je je schatkistje met moois. Je kunt het lijstje zelfs ergens ophangen voor jezelf, zodat je dagelijks herinnerd wordt aan hoe goed je al bent, gewoon zoals je bent en zelfs op een flutdag. En bedenk je er meer dan tien? Helemaal perfect natuurlijk, hoe meer hoe beter. Schrijven kan zo veel los maken en zo veel ruimte scheppen. We zijn vaak al best gewend om vervelende dingen van ons af te schrijven. Gebruik het ook eens om je dag fijner te maken.
Laat je me weten hoe het ging, als jij toevallig deze week zo’n dag hebt?

gerelateerde berichten


Ben jij een voorloper

Ben jij een voorloper

You had me at hello

You had me at hello

Hou jij van ‘jouw alleen’?

Hou jij van ‘jouw alleen’?

Wat is het allerbelangrijkste voor jou dit jaar?

Wat is het allerbelangrijkste voor jou dit jaar?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>