• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Laat jij je nog weerhouden door onzekerheid?

augustus 1, 2020

Laat jij je nog weerhouden door onzekerheid?

Ik heb de dag voor onze vakantie een corrigerend badpak gekocht. Zo, ik heb het gezegd, het grote taboe. Taboe? Ja, want als je slank bent, zo is mij vaak verteld, mag je niet onzeker zijn. Ook niet als je ineens allerlei rolletjes ontdekt die er eerder toch echt niet zaten. En als je je ineens echt niet fijn meer voelt in je bikini daardoor. Dus juist in het jaar van de ‘body positivity’ van Linda de Mol, heb ik een corrigerend badpak gekocht. Omdat mijn onzekerheid me weerhield van me laten zien (in bikini dan dus). En ineens besefte ik net: Ik verstop me ook!

Onzekerheid komt soms uit onverwachte hoek

Ik weet niet of het ook voor jullie geldt, maar bij mij lijkt het alsof als ik op een bepaald vlak (in mijn bedrijf en zichtbaarheid bijvoorbeeld) de onzekerheid laat varen, het ergens anders de kop opsteekt. Alsof ik ooit met mezelf heb afgesproken om een bepaald percentage onzekerheid te hebben en dat zich dan gewoon verplaatst als ik dus ergens mijn onzekerheid laat varen. Zo sterk als ik nu in mijn schoenen sta in mijn onderneming, zo wiebelig ben ik soms ineens als ik in de spiegel kijk. Maf toch? Nu laat ik dit me er niet van weerhouden me te laten zien als ondernemer, ik ben immers geen bikinimodel en kan prima verbloemen wat ik nu wat minder mooi vind. Bovendien, ik wéét best dat het allemaal hartstikke meevalt, maar de stemmetjes in mijn hoofd fluisteren wat anders als ik in bikini voor de spiegel sta. Herken je dat: Dat je best weet dat je je moet laten zien, dat je het goed kunt ook, maar dat de stemmetjes in je hoofd je toch weerhouden? Dat je dan bijvoorbeeld wil dat alles eerst perfect is? Of je de focus legt op wat je nog niet goed genoeg vindt, in plaats van te zien wat er allemaal al wél is? Zodat je gewoon vergeet dat je al zo leuk bent en zo veel te bieden hebt?

Beslissingen genomen vanuit onzekerheid zijn vaak niet de beste

Neem nu dat badpak. Het staat mooi. Sexy zelfs (wat weer wat nieuwe laagjes onzekerheid oproept, maar laten we daar nu niet in duiken). Maar wat blijkt? Ik had even een dansje moeten doen in de kleedkamer, of op zijn minst even moeten bukken, want er blijkt van alles uit te willen floepen als ik even iets uit een tas moet pakken (laat staan als ik ermee in een zwembad zou duiken 😉). Dus misschien was mijn last-minute beslissing om dan deze maar te nemen, terwijl mijn inpakplanning in mijn nek hijgde, niet echt de beste. Zo zie ik dat ook bij onderneemsters. Vrouwen die zich zo mooi zouden kunnen laten zien en die zelf toch echt het beste kunnen verwoorden wat ze doen en wie ze zijn, maar die dan besluiten om hun site toch maar door een copywriter te laten schrijven. Waardoor hun hele identiteit verdwijnt en ik in de war raak als ik na een fijn authentiek filmpje doorklik naar de site. Eeuwig zonde! Of vrouwen die zich dan toch maar half laten zien door quotes en plaatjes te plaatsen, of meer te laten zien van hun huisstijl dan van zichzelf (=een corrigerend badpak, nietwaar?) omdat ze niet alles van zichzelf durven te laten zien.

Je bent al goed genoeg

Net als ik al goed genoeg ben, precies zoals ik ben, of het nu met of zonder rolletjes is, ben jij allang goed genoeg. Alles wat je nodig hebt, zit al in je. En niemand kan zo goed verwoorden als jij wie jij bent, wat je kunt en wat jouw ideale klant nodig heeft. Misschien kun je nog wat beter worden in bepaalde dingen, als ik mijn ‘bikinibod’ wil verbeteren ga ik ook naar de sportschool (als ik ooit weer de motivatie vind, want discipline voor mijn bedrijf is een ding, maar om te sporten een hele andere!), maar de basis is er heus. Je bent al goed genoeg, mooi genoeg, kundig genoeg, leuk genoeg. Nu alleen nog werken aan zekerder worden!

Wil jij een extra duwtje in de rug? Wil jij weten hoe je je, op social media en in je blog, rechtstreeks het hart van je ideale klant inschrijft, júist door jezelf te zijn?Ik zie je graag op mijn online workshop.

Ps. Niets ten nadele van corrigerende badpakken of ondergoed, kan hartstikke fijn zijn en zelfvertrouwen geven. Ik gebruik het voorbeeld om een punt te maken, niet om iemand iets aan te praten.

Pps. Ik zoek geen tips om af te vallen, dus deel gerust je eigen inzichten aan de hand van mijn blog, maar hoe ik een weer gezondere leefstijl op kan pakken, weet ik 😊.

gerelateerde berichten


Ode aan de misfits van de maatschappij

Ode aan de misfits van de maatschappij

Ben jij een voorloper

Ben jij een voorloper

You had me at hello

You had me at hello

Niemand is 100% licht

Niemand is 100% licht
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>