• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Ondernemerslessen uit onverwachte hoek

mei 12, 2021

Ondernemerslessen uit onverwachte hoek

Onze jongste kwam me van de week eraan herinneren dat hij heel graag een gitaar wilde. Hij had het er inderdaad al vaak over gehad, maar het raakte steeds weer wat op de achtergrond (bij ons, niet bij hem). De laatste keer dachten dat hij zich zou bedenken als we hem duidelijk maakten dat hij dan wel op les moest en dat die lessen echt niet gelijk zorgen dat je Foo Fighters na kan spelen. Hij bleef overtuigd en bleef erover praten. Nu weet ik dat als hij iets echt wil, hij er zich ook in vast kan bijten. Bevliegingen lijken hem vreemd. Hij denkt na over wat hij wil en gaat er dan voor. En zo kreeg ik ineens wat ondernemerslessen uit onverwachte hoek.

Accepteer niet zomaar ‘nee’ als antwoord

Als je echt weet wat je wil, dan leg je je niet zomaar neer bij een ‘nee’. Dan ga je nadenken hoe je dan wel je doel kunt bereiken en blijf je het proberen tot het je lukt. En ook als je eenmaal bezig bent, zorg je dat je door blijft zetten. Je wordt geen Jimi Hendrix als je gelijk weer opgeeft, dus blijf je oefenen en doorzetten, zoals onze zoon sinds de gitaar aankwam ook doet (Hij kent al twee akkoorden 😊).

Twijfel niet aan jezelf

Onze zoon is er heilig van overtuigd dat hij al een flinke dosis talent heeft en dat hij nog veel beter kan worden. Niets geen twijfel of hij het wel zal leren en uiteindelijk goed genoeg kan zijn. Nee, gitarist wil hij worden, dus dat gaat gewoon helemaal goed komen! Daar kunnen wij vaak nog een voorbeeld aan nemen. Hoe vaak twijfelen wij volwassenen niet aan ons kunnen, of straffen we onszelf af op wat we nog niet goed genoeg kunnen?

Oefening baart kunst

Je wordt niet in één nacht een succes, dus je zult gewoon moeten blijven oefenen. Hoe vaak willen wij niet gelijk volledig beheersen wat we proberen? Zoals met je online zichtbaarheid en de content die je schrijft? Alles moet in één keer goed en het liefst hebben we gelijk een horde fans, maar mogen we niet eerst lekker spelen en oefenen? In vertrouwen dat het goed komt? En dan zien dat het ene veel beter werkt dan het andere en dat we het vaak nog veel beter doen als we de juiste tips krijgen?

Lol hebben is het belangrijkste

Nou ja, voor ondernemers is lol heus niet het enige belangrijke, we willen natuurlijk ook gewoon lekker geld verdienen en impact maken op het leven van met wie we werken, toch? Maar we moeten die lol niet vergeten. Als ik mijn werk niet ontzettend leuk zou vinden, zou ik net zo goed weer in loondienst kunnen gaan. Ook daar verdiende ik geld (zonder de onzekerheden die je als ondernemer soms hebt) en maakte ik impact op het leven van mijn cliënten. Maar nu doe ik waar mijn hart echt van gaat zingen, dus ja, die FUN is zeker heel belangrijk. Onze zoon noemde gisteren ‘de mooiste dag van zijn leven’ en heeft heel erg veel lol in het oefenen. Dat zal vast ook weleens een keer minder zijn, net als in ons ondernemersleven, maar als hij er weer plezier in krijgt, zal hij blijven oefenen.

Een beetje pijn hoort er soms bij

Tja, die horen we natuurlijk liever niet, maar als je gitaar wilt leren spelen of succesvol wilt leren ondernemen, hoort een beetje pijn er soms bij. Verkrampte vingers van de akkoorden, of van het eindeloos schrijven van content bijvoorbeeld. Of hoofdpijn als je veel te hard je best hebt moeten doen voor een klant die eigenlijk zelf niets doet. Maar natuurlijk ook weleens wat ‘pijn’ omdat je even niet weet waar de nieuwe klanten en inkomsten vandaan moeten komen, of de nieuwe inspiratie. Mijn zoon showde mij net met een blij koppie zijn vingers met diepe groeven van de snaren, want ja, zelfs dat kan fijn zijn, als het je oplevert waar je naar verlangt. En dat gebeurt meestal niet direct, maar alles wat je doet, draagt bij aan je uiteindelijke succes (en de ‘pijn’ die je probeert te voorkomen, weerhoudt je er vaak van).

Heb jij weleens bijzondere inzichten of lessen van je kinderen gekregen? Laat je het me hieronder weten?

gerelateerde berichten


Ben jij een voorloper

Ben jij een voorloper

You had me at hello

You had me at hello

Wat is het allerbelangrijkste voor jou dit jaar?

Wat is het allerbelangrijkste voor jou dit jaar?

Wat ik over transformatie leerde van het overwinnen van mijn strijd met migraine

Wat ik over transformatie leerde van het overwinnen van mijn strijd met migraine
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>