juni 14, 2019

Open boek of dagboek?

Als je wilt (leren) bloggen, wil je schrijven voor een ander, om een ander te helpen, te raken, te inspireren en mogelijk om een ander te motiveren klant bij je te worden. Maar hoe vaak schrijf je voor jezelf? Mogen sommige teksten ook gewoon voor jezelf zijn? Schrijven kan belangrijke inzichten geven. Juist ook de stukken die je niet deelt. Zo pel je steeds weer laagjes af en kom je steeds dichter bij wie je werkelijk bent.

Stel vragen

Een mooie manier om voor jezelf te schrijven, is door op papier een vraag te stellen die je in je hoofd hebt en te kijken wat er ontstaat op je papier.
Als je dit doet en je open stelt – probeer je hoofd uit te schakelen, die heeft er even niets mee te maken – dan kunnen de mooiste en meest verrassende antwoorden zo ineens voor je neus ontstaan. Ik heb op die manier mooie inzichten gekregen over, bijvoorbeeld, waarom ik mijzelf nog kleiner hield dan ik wilde zijn. Als iets nog in je leven is, is er een reden voor, anders was het al weg, dus stel je vragen erover en kijk wat er komt.

Open boek of dagboek?

Sommige mensen gebruiken hun blog en social media als een soort dagboek. Daar is ook niets mis mee, maar voel altijd goed wat bij jou past. Ik ben een behoorlijk open boek, deel veel op social media en in mijn blog (te veel, vinden sommigen en dat mogen ze vinden), maar mijn echte zielenroerselen deel ik niet online. Sterker nog, die deel ik zelfs pas met mijn geliefden als ik er eerst zelf over nagedacht (en soms over geschreven) heb. Bedenk en voel dus goed voor jezelf welke dingen jij alleen wilt delen in een boek met een slotje erop. Ik schreef vroeger dagboeken vol met diep filosofische gedachten, rauwe puber emoties, verliefdheden, etc. Was heerlijk om te doen, lekker delen, zonder dat iemand het las. Waarom stoppen we daar vaak mee als we volwassen zijn?

Inspiratie

Bovendien kan schrijven voor jezelf ook veel inspiratie geven voor je blog. Mooie inzichten, lessen, wijsheden. Alles wat jou raakt, kan ook mooi zijn voor je blog. Dus schrijf lekker van je af en lees het later nog eens door, wie weet zit daar nét datgene dat jouw lezers kunnen gebruiken deze week.

Alles wat je schrijft is uiteindelijk (ook) voor jezelf)

Ben je nu geen dagboek/journal schrijver en zie je er niets in om hier wat mee te doen, weet dan dat alles wat je schrijft ook voor jezelf is. In ieder blogbericht dat je schrijft, in ieder advies dat je geeft, in alles dat je deelt vanuit je hart, zit ook altijd een boodschap voor jezelf. Vandaag is die boodschap bijvoorbeeld voor mij: Die vraag die je jezelf al een tijdje stelt, mag weleens op papier komen, dame! Mijn hoofd bemoeit zich er onmiddellijk tegenaan: Moet je die vraag dan niet eerst duidelijk hebben? Maar mijn hart stelt mijn hoofd gerust: De woorden komen wel, wacht maar af. Je hoeft niet alles van tevoren duidelijk te hebben en te analyseren, je mag gewoon voelen.

Bedenk eens voor jezelf: Welke vraag zou jij willen stellen?

gerelateerde berichten


You had me at hello

You had me at hello

De engerd en de engel

De engerd en de engel

Hoe blijf je zichtbaar als je het druk hebt?

Hoe blijf je zichtbaar als je het druk hebt?

Wat heb ik daaraan?

Wat heb ik daaraan?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>