oktober 9, 2018

Rauwe Randjes

Ik hou van de rauwe randjes van mensen, van de niet gepolijste versie. Ik heb het zelfs in muziek. De zanger die misschien niet alle noten perfect pakt, maar mij wel de emotie laat voelen. Die raakt mij. De songs met constante autotune of de zangeressen die iedere hoge noot precies raken, maar geen enkele emotie in hun stem hebben, doen mij helemaal niets. Daarom heb ik ook altijd meer met singer-songwriters en met rock gehad dan met radio 538 pop. Maar goed, ik dwaal af 😊. (over muziek kan ik uren praten of schrijven, dus laten we dat maar niet doen).

Perfectionist

Zo bekeken is het eigenlijk heel vreemd dat ik altijd zo’n perfectionist geweest ben. Ik kan dat veel meer loslaten tegenwoordig, maar ALLES moest kloppen vroeger. Ik kon mezelf er flink van langs geven als ik een steekje had laten vallen. Bij anderen hou ik dus van rauw, van puur. Daar kan ik echt de schoonheid van zien. Niets mooier dan pure emotie, dan puur ervaren, dan de versie zonder filters. Niets mooier dan alles wat ECHT is. Daarom ben ik in mijn schrijfcoaching ook eigenwijs. Echt en puur laat zich namelijk niet altijd vangen in regeltjes en kaders. De ruwe waarheid bevindt zich buiten de lijntjes, buiten de gebaande paden, buiten de hokjes. Die bevat ook weleens een foutje. Wat uit het hart komt, is vaak even deels losgekoppeld van het hoofd, dus die (taal)regels doen er dan niet toe.

Dichter bij jezelf

Volgens mij heeft dit ook te maken met dichter bij jezelf komen. Hoe dichter je bij jezelf komt, hoe puurder je zelf wordt en hoe meer je het gaat waarderen in een ander. Als ik moet kiezen tussen een gesprek over koetjes en kalfjes of een gesprek over ‘zaken van het hart’, dan is de keuze snel gemaakt. Hetzelfde geldt dus ook voor teksten; een kwetsbare, niet ‘perfecte’, tekst, lees ik vele malen liever dan een perfect tot in de puntjes correcte tekst over iets wat maatschappelijk vast heel geaccepteerd is, maar mij niet raakt. Daarom leef ik tegenwoordig met mijn hart open. Kwetsbaar, zeker, pijnlijk soms, maar als je je blijft afschermen, komt ook al het moois niet binnen. En al met al komt er toch veel vaker moois mijn hart binnen dan ‘slechts’.

Ga dus niet op zoek naar perfectie in je teksten, maar ga op zoek naar wat er in je hart leeft. Ga op zoek naar wat raakt, naar wat echt gedeeld wil worden. Kun je daarna altijd nog naar de punten, komma’s en de d’s en t’s (laten) kijken.

gerelateerde berichten


Ben jij een voorloper

Ben jij een voorloper

You had me at hello

You had me at hello

Niemand is 100% licht

Niemand is 100% licht

Hou jij van ‘jouw alleen’?

Hou jij van ‘jouw alleen’?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>