• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Vrouwen magie: Waarom onze grootste kracht ook onze grootste valkuil is

december 17, 2020

Vrouwen magie: Waarom onze grootste kracht ook onze grootste valkuil is

Wat is het druk vanavond. Ik haat personeelsfeesten. Zo veel mensen die doen alsof ze elkaar aardig vinden, maar waarbij onderhuids allerlei irritaties smeulen. Ik voel ze. Kan ze bijna zien. Mijn hoofd begint al wat te bonzen. Nee, niet nu! En dan zie ik hem. Of eigenlijk zie ik eerst zijn lach en dan pas het vrolijke hoofd dat erbij hoort. Ik voel en zie dat zijn lach puur is, eerlijk. Geen beleefdheid, geen masker. “Goedenavond mevrouw, kan ik u iets te drinken aanbieden?” Ik pak een glaasje rosé van zijn dienblad en beantwoord zijn lach. “Heel graag, dank je wel.” De rest van de avond, als de maskers me wat te veel worden, of de ‘gezelligheid’ me iets te lawaaierig, zoek ik zijn gezicht. Geen enkele keer betrap ik hem op een norse blik. Vlak voor we weggaan zie ik hem nog, de jongen – ik schat hem rond de twintig – met de gulle lach en zelfverzekerdheid die ik niet gewend ben van zijn leeftijdsgenoten.  “Wat heb jij een prachtige lach, ik heb ervan genoten vanavond.” zeg ik hem eerlijk. De lach die hij me dan schenkt, past bijna niet meer op zijn gezicht. “Wat vind ik dát leuk om te horen!” Hij was mijn reddingsboei vanavond en ik ben hem enorm dankbaar.

Diep voelen

Natuurlijk zijn er ook mannen die diep voelen, maar deze tekst is even voor de vrouwen. Ik ken bijna geen vrouwen die het niet hebben: een vermogen om zo diep mee te voelen met anderen dat ze er zelf door geraakt worden. Afgelopen week, vooral de maandag, kan daarom nogal wat teweeg gebracht hebben bij je. Ik voelde het zelf ook, het verdriet en de wanhoop van al die mensen. Bijvoorbeeld de winkeliers die nu met hun kerstvoorraad opgescheept zitten. Gelukkig heb ik al vele mooie, creatieve oplossingen voorbij zien komen sinds toen, maar maandagavond was wat ik collectief voelde heel heftig. Ik had het geluk dat ik een prachtige droom had gehad, die als een belofte voor de toekomst voelde, en ik me daarop af kon stemmen. Maar wat kan het hard binnenkomen, dat (mee)voelen.

Verbinden

Een andere kracht binnen ons magische spectrum is dat we keien zijn in verbinden. Met onze geliefden, ons gezin, met anderen. Zo’n verbinding kan lang blijven bestaan en kan over grenzen heen gaan (waardoor we dan vervolgens weer mee gaan voelen met degenen met wie we ons verbonden hebben). Hoe wij ons kunnen verbinden, van hart tot hart, is wat mij betreft een van onze grootste krachten. En het allermooiste eraan? Het hoeft niet eens met anderen te zijn, we kunnen ons ook verbinden met het kleine meisje in onszelf en met de wijze vrouw die ook in ons huist. Met onze moeders, grootmoeders, overgrootmoeders. Zo kunnen we ons verbinden met zowel onuitputtelijke wijsheid, als liefdevolle onschuld. Hoe prachtig is dat?

Verstoppen

Wat ik zie gebeuren – en vroeger zeker ook zelf heb gedaan – is dat veel vrouwen zich hierdoor juist gaan verstoppen. Om meerdere redenen.
Het diepe voelen en onze mogelijkheid ons te verbinden met anderen kan ervoor zorgen dat we overweldigd raken door alles wat er binnenkomt. Dan lijkt het veel fijner om je te verstoppen. Om niet uit te reiken. Om lekker alleen bij jezelf te blijven (wat soms ook heel verstandig is, maar niet als je het steeds doet en je ook succesvol wilt worden).
De andere valkuil is dat we overweldigd raken door onze kracht als we intappen op onze wijsheid, intuïtie, ons innerlijk weten. We ervaren dan even hoe het kan zijn en FLOEP schieten terug in ons coconnetje, want het kan flink schrikken zijn om te ervaren wat er dan mogelijk is! Geloof me, deze ken ik ook maar al te goed. Mijn klanten weten dat ik – soms met enige aarzeling – af en toe dingen zeg waarvan ik zelf niet goed weet waar ze vandaag komen of waarom ik ze moet zeggen. Ik heb geleerd ze toch uit te spreken, maar dat was écht even toegeven aan iets dat ik (understatement) nogal spannend vond!

Onze grootste kracht

Onze grootste kracht zit dus in dingen die we vaak heel spannend vinden. Dingen die we van oudsher afgeleerd zijn. Ergens in ons zit vaak nog die vrouw die bang is dat ze haar komen oppakken als ze een edelsteen vastpakt. Onze grootste kracht zit in de oermoeder in ons. Onze meest vrouwelijke essentie. Het is onze magie. Maar om die magie te kunnen neerzetten in de wereld, is het nodig dat we weer dapper verder stappen op ons pad. Dat we ons laten zien. Dat we durven te gaan staan voor wat we te bieden hebben.

Ga jij in 2021 nóg meer van jezelf laten zien?

gerelateerde berichten


Ode aan de misfits van de maatschappij

Ode aan de misfits van de maatschappij

Ben jij een voorloper

Ben jij een voorloper

You had me at hello

You had me at hello

Niemand is 100% licht

Niemand is 100% licht
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>