• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Waarom bloggen zo belangrijk is voor ondernemers

januari 19, 2017

Waarom bloggen zo belangrijk is voor ondernemers

met 5 tips om het makkelijker te maken

Veel ondernemers bloggen. Dat doen ze met een goede reden. Bloggen is namelijk een simpele manier om je klanten te bereiken en ze de kans te geven jou beter te leren kennen. Klanten willen niet alleen informatie over jouw diensten, maar willen jou ook leren kennen. Het is belangrijk voor ze om het idee te hebben dat ze wat van je weten, voor ze met je in zee willen gaan.

Copywriter Aartjan van Erkel vergeleek het laatst in een webinar met daten: In de kroeg vraag je die leuke jongen of dat leuke meisje toch ook niet direct mee naar huis? Misschien heb je het wel eens geprobeerd, maar de meeste mensen leren je toch liever eerst een beetje kennen.

En zo werkt het bij je mogelijke klanten ook, ze willen weten wie je bent. En dan niet perse alleen al die sterke punten waar je zo op hebt geoefend voor je “pitch”. Je pitch kan goed van pas komen, maar de meeste klanten zullen niet direct na jouw pitch bepalen of ze met je in zee willen. Die beslissing volgt later, als ze iets meer van je weten.

Dat is een van de redenen dat bloggen belangrijk is. En ook meteen de reden waarom je niet je hele tekst door een hippe tekstschrijver moet laten schrijven. Mensen willen jou leren kennen, niet die tekstschrijver. Dus ze willen jouw woorden, jouw verhaal. Wees niet bang om jezelf te zijn, als je dat namelijk niet bent, val je vroeg of laat door de mand. Ook daar gaat de vergelijking met daten weer op. Je kunt best proberen een tijdje de schijn op te houden, maar uiteindelijk ziet de ander je ware ik. Als je dan ineens van een voetstuk valt, omdat je je zo “perfect” hebt voorgedaan, val je vaak hard. Niet leuk voor jou, niet leuk voor de ander.

Nu is het alleen voor sommigen ontzettend moeilijk om een blog op papier te zetten. Vandaar dat ik een paar tips met je deel:

  1. Denk niet teveel na! Je mooiste teksten komen uit je hart. Dat is echt niet alleen bij mij zo, maar geldt voor iedereen. En laten die teksten nu ook altijd de meeste reacties oproepen. Bij mij werkt het zo dat er woorden in mijn hoofd opkomen en als ik er dan voor ga zitten, komt de rest van de tekst als vanzelf. Natuurlijk kan dat bij jou heel anders werken, maar probeer er in ieder geval niet te lang over na te denken. Alles wat je misschien schrijft wat nergens op slaat, haal je er gewoon later weer uit. Dus pak die pen of die laptop en begin, je kunt niets verkeerd doen, probeer het gewoon. Let ook niet op foutjes, die kunnen er later uitgehaald worden, gewoon doen!
  2. Wees niet bang. Velen van ons hebben schrijfangst met de paplepel ingegoten gekregen. Op school kregen we zoveel regeltjes te horen. Zoveel leraren die ons wezen op alles wat we fout deden. Daar wordt een mens faalangstig van. Maar dat hoeft niet, want wat uit je hart komt, kan nooit verkeerd zijn. En die regeltjes, daar heb je andere mensen voor, maar daar kom ik straks nog op.
  3. Als je het niet op kunt schrijven, zing het dan. Geintje natuurlijk, tenzij je enorm van zingen houdt, dan mag het best 🙂 Maar zonder dollen: Als je schrijven echt zo lastig vindt, dan kun je natuurlijk ook altijd je tekst inspreken en later uit (laten) werken. Voor jou veel relaxter en je kunt je inspiratie alle ruimte geven.
  4. Laat je niet afleiden. Zorg ervoor dat je ongestoord kunt schrijven. Zet je telefoon even op stil, zet geen internet pagina’s open die meldingen geven en schrijf het liefst als je alleen thuis bent, of ergens waar je niet gestoord kan worden. Een muziekje kan juist helpen, dus kijk of dat werkt voor jou, of dat je juist stilte nodig hebt. En sommige mensen schrijven juist graag in een druk café, maar zorg ook dan dat je in de “flow” blijft. Hoe meer je achter elkaar door schrijft, hoe groter de kans dat je inspiratie blijft.
  5. Hou je oren en ogen altijd open. Je weet nooit wanneer je inspiratie op kunt doen. Dat is niet alleen in je onderneming, maar ook daarbuiten. Luister naar mensen, kijk om je heen. Misschien zie je om je heen de mooiste voorbeelden van waar jij nu net iets over wilt vertellen. Zorg dus dat je altijd goed oplet op wat er in je omgeving gebeurt. En hoe levendiger jij de situatie nog voor je ziet, hoe smeuïger je verhaal. Zoek je inspiratie dus altijd dichtbij en schrijf over wat je opvalt, wat je mooi vindt, wat je raakt, dan bereik je je lezers echt.

(De meeste tips werken natuurlijk ook voor andere teksten die je schrijft, maar ik wilde het nu even toespitsen op bloggen)

En als het bovenstaande niet werkt, of je hebt echt iemand nodig om te zorgen dat het een gestructureerde en correcte tekst wordt, dan heb je gelukkig tekstschrijvers en editors, zoals ik, die het net zo belangrijk vinden als jij dat jij een geweldige tekst op je site of in je nieuwsbrief kunt zetten. In jouw eigen woorden en met jouw eigen boodschap. Neem gerust eens contact met me op als je wilt weten wat ik hierin voor je zou kunnen betekenen.

gerelateerde berichten


Ben jij een voorloper

Ben jij een voorloper

You had me at hello

You had me at hello

Hou jij van ‘jouw alleen’?

Hou jij van ‘jouw alleen’?

Wat is het allerbelangrijkste voor jou dit jaar?

Wat is het allerbelangrijkste voor jou dit jaar?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>