• Home
  • |
  • Blog
  • |
  • Wat als ik zou liefhebben wat ik altijd heb vervloekt?

januari 31, 2023

Wat als ik zou liefhebben wat ik altijd heb vervloekt?

Ze smeert een stokbroodje met aïoli. “Maar eigenlijk heb jij gewoon chronische pijn.” Ik snijd een plak gegrilde aubergine doormidden en zeg: “Ja, eigenlijk wel.” Het komt makkelijk mijn mond uit, terloops bijna, maar in mijn hoofd vindt er een soort PLOF plaats. Ze heeft ergens gelijk, maar ik heb het nooit willen toegeven.

Mensen schrikken vaak als ik zeg dat ik bijna altijd wel hoofdpijn heb (ik zeg het ook niet graag). In verschillende gradaties, van prima te doen (met pijnstillers, dat wel) tot compleet lamleggend soms. Migraine heb ik nauwelijks meer, maar allerlei andere soorten horen al vanaf mijn tiende met regelmaat en al jaren zelfs  dagelijks tot mijn bestaan.

Pijnlijke ware woorden

Mijn zus legde de woorden die je daarvoor zou kunnen gebruiken, zo tijdens onze lunch op een dagje uit, pijnlijk bloot. We gingen er daarna niet veel dieper meer op in, maar toen ik even later even op de wc mijn gedachten kon ordenen schoot me te binnen: Wat als ik ook dit zou accepteren? Omarmen. Liefhebben zelfs, wat zou er dan gebeuren? De gedachte alleen al gaf me wat ruimte.

Al jaren werk ik eraan om zo veel mogelijk van mijzelf te omarmen en dat lukt goed. De ‘babbelbox’ die ik vaak was/soms ben, mocht er zijn. De wijze, rustige vrouw mag er steeds vaker zijn. Maar altijd was er een deel van mijzelf waar ik tegen vocht. De Nadia met hoofdpijn.

Wachten op mijn leven

Als mijn hoofdpijn geen deel meer zou zijn van mijn leven, dán kon mijn leven echt beginnen. De tranen schieten me in de ogen terwijl ik dit schrijf. Wat voelde ik dat diep. Dan kon ik pas echt gaan staan voor wat ik kan, want dan zou ik niet meer beperkt worden. Zou ik op een podium kunnen klimmen zonder daarna dagen knock-out te gaan. Zou ik een evenement kunnen bezoeken, zonder daarna de prijs te moeten betalen. Zou ik weer voluit kunnen leven…

Maar wat nu als dat misschien wel nooit gebeurt? Kan ik dan niet van mijn leven houden? Kan ik dan niet écht leven? Als dit is wat het is: Mijn leven met mijn mannen waar ik zo ontzettend veel van hou. Mijn leven met mijn werk, waar ik zo van geniet, ook al ontmoet ik bijna iedereen online in plaats van live. Mijn leven dat zich grotendeels hier in de buurt afspeelt, omdat ver rijden ook zorgt voor heel veel hoofdpijn… Kan ik dan niet ten volste leven? Staat mijn leven dan op pauze? Of is het al goed, precies zoals het is? Ben ik al goed, precies zoals ik ben?

Altijd op zoek naar de oplossing

Ergens in mij spreekt zelfs nu een stemmetje: ‘Als je dit echt kan omarmen, dan zal je hoofdpijn verdwijnen.’ En het zou zo kunnen zijn. Maar ik heb altijd gezocht naar dé oplossing en hem nooit gevonden. Dus misschien kan dit helpen, het kan in ieder geval geen kwaad. Maar misschien doet het ook niets. Zolang ik blijf zoeken naar die oplossing, komt ie mogelijk wel nooit. Ik voel ten diepste dat dit me nu te doen staat: Omarmen wat ik altijd vervloekt heb, zonder verdere verwachtingen. Ik zie wel.

Liefhebben wat er is

Waarom ik dit ontzettend kwetsbare stuk met je deel? Waarom ik met de billen bloot ga over wat altijd voelde als mijn ‘zwakte’? Om jou te laten zien dat 100% oké zijn met wat er is een prachtige eerste stap is. Van daaruit, vanuit onvoorwaardelijke zelfliefde, kun je gaan bouwen. Aan zijn wie je echt bent. Aan laten zien wie je bent. Aan in verbinding met jezelf en met die liefde delen wat er gedeeld mag worden. Niet perfect, maar puur, echt. Zodat nog veel meer mensen ons voorbeeld gaan volgen en we meer en meer een wereld creëren waarin leven en delen vanuit zelfliefde de norm wordt en van daaruit de verbinding ontstaat waardoor de hele wereld lichter en mooier wordt.

PS Ik deelde dit stuk niet om oplossingen te vragen of adviezen (en al helemaal geen medelijden) te krijgen, hoe lief bedoeld ook, ik heb al zo veel geprobeerd dat ik gewoon volg wat er op mijn pad komt, maar ik niet meer op zoek ben naar een oplossing.

gerelateerde berichten


Hou jij van ‘jouw alleen’?

Hou jij van ‘jouw alleen’?

Jouw ZIJN als superpower

Jouw ZIJN als superpower

Waarom ik een liefdesbrief schreef aan mijn hoofd

Waarom ik een liefdesbrief schreef aan mijn hoofd

Wat is het allerbelangrijkste voor jou dit jaar?

Wat is het allerbelangrijkste voor jou dit jaar?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>