maart 16, 2017

Wat is jouw ‘superpower’?

Ik vraag mijn zoontje bij het invullen van een vriendenboekje wat hij later wil worden. “Iron Man!” is zijn besliste antwoord. Ik blader door het boekje en kom ook Spiderman tegen, Captain America en bij de meisjes Mega Mindy. En natuurlijk zijn er nog wat jongens die profvoetballer willen worden en meisjes die prinses willen worden.

Weet je nog? Toen je kind was, dacht je dat je alles kon. Als je later groot was, werd je superheld. Of zangeres, of profvoetballer. Wat nou beperkingen? Overtuigingen die je kleiner maakten, had je gewoon niet. Want jij kon alles! Als jij dat wilde, werd jij gewoon Batman! Of Madonna. Geen probleem.

En toen… toen kwam er een kink in de kabel. De wereld haalde je zelfvertrouwen naar beneden. Je werd ingeperkt. Er werd je verteld dat je niet alles kon. Er was een grens aan wat je kon worden. Maar als je hard werkte kon je best een leuk leven hebben. Je dromen vervlogen…

Ik wilde heel graag iets creatiefs doen. Ik zou modeontwerpster worden, of zangeres, of schrijfster, of dichteres. Want ik tekende zo graag, liep altijd te zingen en wat ik voelde, verwerkte ik in verhalen en gedichten. Zo werd de wereld die me soms zo overweldigde door haar hardheid, iets makkelijker om mee om te gaan. Maar ja, daar kun je je brood niet mee verdienen toch? Toen ik werd afgewezen voor een drama opleiding, vervloog mijn laatste hoop op een leven waarin ik mij creatief kon uiten. Dus ging ik iets doen wat ik ook best leuk vond: ik ging het onderwijs in. Maar hoe leuk ik jongeren ook vind om mee te werken. Er bleef altijd iets knagen… Maar ja, wie was ik dan om mijn dromen na te jagen? Had ik dan zoveel talent? Had ik nog een ‘superpower’?

Grote kans dat dit verhaal deels herkenbaar voor je is. Want hoeveel van ons perken hun echte dromen niet in om het leven te leiden waarvan ons gezegd werd dat het de moeite waard was?

Maar wat nu als ik je vertel dat je nog steeds een ‘superpower’ hebt? Wat nu als ik zeg dat jij de wereld iets te bieden hebt dat niemand anders heeft? Grote kans dat het iets is wat jij heel gewoon vindt. Iets wat jij altijd zo doet, wat voor jou een tweede natuur is. Iets wat voor jou klein is, maar voor een ander heel groot kan zijn. Iets wat jij kunt bieden aan iemand die precies dat nodig heeft. Jouw eigen ‘superpower’. Misschien is het juist je zachte kracht. Ben jij Softwoman. Of is het juist hoe pittig je bent, ben je Spicewoman… Misschien zijn het je fantastische motiverende krachten en ben jij Motivatorwoman (in alle gevallen mag je natuurlijk ook “man” invullen, maar mannelijke superhelden zijn er al zoveel). Het maakt niet uit wat het is, maar ook jij hebt er een. Ook jij hebt een unieke kracht. En die kracht, wil de wereld zien! Dus verstop je niet meer. Geen excuses meer. Vind je superkracht en gebruik hem. Laat zien wie je bent!

Mijn ‘superpowers’ (Ja ja, ik heb er meer!) liggen op het creatieve vlak. Ik ga je geen zangles geven, zingen beperk ik nu lekker tot binnenshuis. Ik ga niet voor je tekenen. Heerlijk om te doen, maar niet mijn allergrootste superkracht. Wat ik wel kan en het allerliefste doe is schrijven of jou helpen met schrijven. En dan vind ik het ook nog eens superbelangrijk dat jouw boodschap bewaard blijft. Ik ben geen medium (soms lijken mensen dat te denken), maar ik kan wel met jou overleggen over wat jij precies wilt en als ik het niet in één keer goed heb, blijven schaven tot jij helemaal tevreden bent. En ook als jij moeite hebt om je woorden op papier te krijgen, of als ze maar niet correct op papier willen komen, kan ik je helpen. Ik help jou verwoorden wat je wilt zeggen. Ik corrigeer jouw teksten en herschrijf waar nodig. Of ik schrijf ze voor jou, om jou helemaal te ontzorgen. Zonder oordeel, want ik help jou heel graag om je boodschap naar buiten te brengen, ook als dit bij jou wat minder vanzelfsprekend gaat.

Kijk eens bij mijn aanbod om te zien wat ik voor je kan betekenen. En als je een vraag hebt – want misschien heb jij een vraag die er niet bij staat – neem dan gerust contact met me op.

gerelateerde berichten


Ben jij een voorloper

Ben jij een voorloper

You had me at hello

You had me at hello

Hou jij van ‘jouw alleen’?

Hou jij van ‘jouw alleen’?

Wat is het allerbelangrijkste voor jou dit jaar?

Wat is het allerbelangrijkste voor jou dit jaar?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>