oktober 9, 2019

Wat zie jij in de spiegel?

Kracht

Doorzettingsvermogen

Raakbaarheid

Liefde

Veerkracht

Dat zag ik, onder andere, in de deelneemsters van mijn driedaagse intensive afgelopen weekend. Wat een power! Ergens wisten ze het wel, diep van binnen, maar tussen weten en voelen, blijkt vaak nog een heel stuk te liggen. Vaak is wat jij zelf in de spiegel ziet, minder mooi, minder groots dan wat een ander ziet. Ik zou zo graag zien dat iedere vrouw die in de spiegel keek dat deed met een hart vol liefde voor zichzelf, maar vaak zien we vooral wat we nog niet goed genoeg vinden.

Bobbeltjes en putjes

En hé, ik ben ook een vrouw, dus soms zie ik in de spiegel ook alleen de bobbeltjes en putjes. Ik roep ook echt niet iedere dag tegen mijn spiegelbeeld: ‘Goeiemorgen, fantastische vrouw, wat fijn dat ik je weer zie!’ ’s Ochtends trouwens al helemaal niet, want ik ben geen ochtendmens 😉. Maar toch kan ik tegenwoordig vaak de schoonheid zien als ik in de spiegel kijk, van buiten en van binnen. Schoonheid, ja, sommigen zouden het arrogant noemen als ik het zo omschrijf. ‘Moet je haar nu horen.’ Vind ik mezelf de knapste van het land? Natuurlijk niet. Vind ik alles aan mijn binnenkant mooi? Nope! Vind ik dat ik altijd gelijk heb, dat ik nooit iets verkeerd doe? Nou, nee! Maar dat is wat anders dan jezelf in de basis oké vinden. Vind ik tegenwoordig dat ik genoeg ben, zelfs als ik geen topdag heb? Ja!

Zie jij jezelf?

Zie jij als je in de spiegel kijkt eigenlijk wel jezelf? Of zie je wat de maatschappij van je verwacht? Zie je wat je ouders over je zeiden? Zie je wat je leraren en je klasgenoten je noemden? Als je nu eens alle oordelen los zou laten? Als je alle labels die mensen je hebben gegeven en alle verwachtingen van anderen los zou laten? Als je alle stemmen die je vertellen dat je niet goed genoeg bent het zwijgen oplegt? En je zou dan nog eens in de spiegel zou kijken, wat zou er dan gebeuren? Zou je jezelf dan echt kunnen zien? Zou je je jezelf in de ogen kunnen kijken en de liefde en kracht zien die in je zitten? Wie zit er onder alles wat jou is aangepraat? Wat zeggen de mensen die echt van je houden? Wat zien zij dat jij misschien nog niet ziet?

Het moois in jou

Wat nu als jij op zou schrijven wat er allemaal goed is in jou? Wat voor moois zit er in jou? Je grote hart? Hoe jij anderen helpt? Je glimlach die anderen keer op keer raakt? De liefde voor je kinderen of je partner? Je dierenliefde? Hoe jij je door alles hebt heengeslagen en je niet hebt laten breken? Schrijf alles op, hoe klein en onbetekenend het ook lijkt, want wat voor jou heel normaal is, kan voor een ander net zijn wat ze nodig hebben. Blijf eraan schrijven tot je een hele waslijst hebt, vraag het de mensen om je heen als je er niet uitkomt. En gebruik die lijst als geheugensteuntje op momenten dat je het even nodig hebt.

Eerst naar binnen, dan naar buiten

Er zijn zoveel vrouwen die niet zien hoe prachtig en krachtig ze zijn. Als het aan mij lag, zagen ze het allemaal! Zouden ze allemaal sprankelen. Hoe mooi zou de wereld worden als iedere vrouw haar kracht zou omarmen om van daaruit, op haar unieke manier, de wereld mooier te maken? Maar daarvoor hebben velen nog wat stappen te zetten. Doe dat eerst, want hoe jij jezelf ziet, zien of voelen mensen ook weerspiegeld in hoe jij je laat zien. Ben jij nog erg onzeker, dan komt dat ook naar voren als jij netwerkt, vertelt over je werk, een salesgesprek voert en zelfs in je blog en wat je deelt op social media. Dus zorg dat je jezelf eerst in de spiegel aan kunt kijken. Zorg dat je doorvoelt wie jij bent, wat jij te bieden hebt aan de wereld en treedt dan naar buiten. Voel tot in elke vezel wat je waard bent, want écht, jij kan het verschil maken voor jezelf en voor de wereld!

gerelateerde berichten


Ben jij een voorloper

Ben jij een voorloper

You had me at hello

You had me at hello

Hou jij van ‘jouw alleen’?

Hou jij van ‘jouw alleen’?

Wat is het allerbelangrijkste voor jou dit jaar?

Wat is het allerbelangrijkste voor jou dit jaar?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>